Microsoft 365 bevezetése a MOL csoportban! 

A MOL csoport és az Aptim kft-t együttműködésének az volt a célja, hogy biztosítsunk szakértőket a Microsoft 365 bevezetéséhez szükséges felméréshez, és tesztelésekhez. 

A projekt célja az volt hogy a Microsoft 365 szolgáltatásait (anno még Office 365) bevezesse a MOL csoportban. A projekt előkészítésébe tartozott a kompatibilitási és integrációs tesztek elvégzése, az előre megtervezett tesztkörnyezetben. 

A tesztkörnyezet Windows 10-ből, az előre telepített Office kliensebből, és az alap Windows security hardeningből, illetve az Office csomagra vonatkozó egyéb hardeningekből állt. A hardeningek alapját a CIS benchmark adta. 

Ebben a környezetben a fő feladataink voltak az Office csomagra vonatkozóan az: 

  • addin-ek 
  • makrók 

kompatibilitási, és integrációs tesztjei, valamint ezek dokumentációja volt. 

Office telemetria 

A tesztelendő elemek az Office Telemetry Dashboard riportjai alapján kerültek kiválasztásra, méghozzá a legnagyobb számosságban használt elemek, súlyozva annak üzleti érzékenységével. Az Office telemetria egy olyan felmérő eszköz amely a domain környezetben megfigyeli az Office kliensek viselkedését, és összegyűjti azok adatait. A megfigyelés a teljesség igénye nélkül kiterjed arra, hogy milyen fájlokat milyen gépekről, milyen felhasználók milyen gyakorisággal nyitottak meg, illetve milyen kliens verziók elérhetők, és milyen hibák keletkeztek az adott dokumentum használata során. 

A telemetria rendszert nem mi terveztük, és implementáltuk, mi csak a felmérések eredményeivel dolgoztunk. Bár a telemetria rendszer maga, és annak tervezési, és felhasználási lehetőségei megér egy blogbejegyzést… 

Microsoft 365 – beépülő modulok (add-in) 

A tesztelendő makró és add-in lista véglegesítése után a beépülő modulokat telepítési és funkcionális tesztelésnek vetettük alá. A telepítési tesztek alatt, a korábban elkészített, és a vállalatra szabott “silent” telepítő készletből a telepítési és eltávolítási teszteket értjük. A funkcionális teszt alatt ellenőriznünk kellett, hogy az add-in betölthető e, illetve kikapcsolható e. Ezután “loadbehavior” tulajdonságát teszteltük. Ennek alapértelmezetten 3 értéke lehet, automatikusan betöltődik a kliens indításakor, vagy alapértelmezetten kikapcsolt állapotban van a kliens indításkor, vagy pedig a legutóbbi állapot szerint lesz betöltve agy kikapcsolva. Ezen tesztek után már a tényleges funkcionális tesztek következtek, ahol bizonyos esetekben a kulcsfelhasználók bevonására volt szükség. 

Microsoft 365 – makrók 

A makrók esetében már bonyolultabb volt a helyzet, hiszen azok az Excelben létrehozott mini programok, amelyek gyakran hivatkoznak külső erőforrásra, vagy más szempontból kritikus a tesztelésük, például éles rendszerben végeznek műveleteket. A makrókat leső körben a Microsoft Readiness Toolkit segítségével elemeztük, ezek segítenek olyan kockázatokat feltárni a forráskódban mint például az abszolút hivatkozások külső erőforrásra, vagy az olyan Visual Basic komponensekre, amelyek elavultak lehetnek. 

A readiness vizsgálatok után a kódot fordítási teszteknek vetettük alá, majd következett a funkcionális tesztelés is. A funkcionális tesztelés esetében több helyen könnyű dolgunk volt, mert egyszerű volt a tesztkörnyezetet létrehozni, máshol viszont döntést kellett hoznunk, hogy nagy erőforrás befektetés árán létrehozzuk a tesztkörnyezetet, vagy az üzleti felhasználóval leteszteljük az éles rendszerben mérlegelve a kockázatot. 

A makrók teszteléséről dokumentációt készítettünk. 

A projektet határidőre sikeresen zártuk, amelynek eredményeként felkértek minket, hogy támogassuk az Windows 10 és Office 365 széleskörű bevezetését is. Erről olvashattok a munkáink között. 

Kérd ingyenes konzultációnkat, vagy nézd meg egyéb projektjeinket a Microsoft 365 témakörben itt.